АСПЕРЖИТЕ АРИСТОКРАТЪТ НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

АСПЕРЖИТЕ АРИСТОКРАТЪТ НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Аспержите са използваемата част на растението Аспарагус (Asparagus Officinalis). То е многогодишно зеленчуково растение от семейство Лилиеви. Получаваните от него аспержи се считат за аристократи сред зеленчуците. Наред с черния хайвер и трюфелите, те заемат достойно челно място в списъка на изтънчените храни. С високата си биологична стойност и фин вкус аспержите са един от най-деликатесните зеленчуци.

ИСТОРИЯ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
За първи път аспержите се споменават в писмен източник от ІV век пр. н.е. от бащата на медицината Хипократ. Според него те са деликатни на вкус, много полезни при стомашни разстройства и действащи диоретично. По-късно римляните култивират аспержите. Видът е загубил значението си през средните
векове, но е възвърнал популярността си през 17-18 столетие и сега интересът към него е много голям.

БОТАНИЧНИ ОСОБЕНОСТИ
Аспарагусът образува подземно коренище, от пъпките на което се развиват крехки, вкусни, месести леторасти, наричани в широката практика „свещи”. Докато са в почвата стъблата, са бели, сочни, крехки, 1,2-2 см дебели. След като израснат над почвената повърхност, стъблата позеленяват, загрубяват,  азклоняват се силно и достигат височина 1,5-2 м. Листата са сухи люспи и без значение за асимилационния процес. Тяхната роля се изпълнява от тънки зелени иглици върху стъблата. Плодовете са малки червени ягоди, които са отровни. Семената на аспержите са черни, ъгловати, сплескани или кръгли.

Автор: 
Агроном
Брой : 
Декември 2013