ВСЯКА КАПКА ВИНО Е ПОД КОНТРОЛ

винопроизводство

Бутиковата винарна и прилежащите към нея лозя са разположени в землището на живописното село. Песнопой, на 12 км от Карлово. Изградена по стандарта на френско шато, винарната е ситуирана в центъра на лозарския комплекс. Нашият домакин е регистриран като малък винопроизводител, който може да произвежда годишно не повече от 100 т вино. - Насажденията са достъпно обозрими под внимателната грижа на Светла Зайкова - магистър агроном по лозарство и винарство, която ежедневно следи насажденията и готовността им за започване на гроздобер. Майсторлъкът е всеки сорт да бъде обран в най-подходящия момент, за да се постигнат желаните характеристики. Теруарът на лозовия масив определя сортовия състав. Имаме червен мискет, хамбургски мискет, александрийски мискет, мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, кардинал, каберне фран, мускато джало, шардоне. Една лозичка се създава от подложка, която е предназначена да отговаря на теруара. Върху нея се присажда присадка. Всяка присадка изисква определена подложка - това е секретът да имаш качествено грозде и разнообразие, което търсиш във виното, уверява г-н Стоименов.

НИТО МИНУТА ПРЕСТОЙ НА ГРОЗДЕТО
- Гроздоберът започва в ранни зори и след като сме обрали гроздето, не го оставяме да престои нито една минута, подчертава нашият домакин. - Преработеният гроздов сок влиза за лабораторен анализ, след това се оставя да зрее. Бялото вино зрее кратко, розето – още по-кратко. След което влиза в температурен режим – 17 градуса и тук виното се обработва, за да придобие желаните качества, обяснява технологията г-н Стоименов.

ТУК СЕ ПРАВИ САМО ПЪРВО ВИНО
- Ние сме производители на качествени вина и не разбираме от шашмалогии. Има вина на пазара, които са без едно зърно грозде в тях. В технологията на виното, за да излезе икономиката по-ефективна, се прави второ и дори трето вино. Тук се прави само първо вино. Всяка капка наше вино е под  контрол на какви ли не институции. Виното има собствен живот. Може да има вина -специална селекция, на по 20 години, с висока цена, но често се спекулира с периода на отлежалото вино, за да се надуят цените. Последното твърдение на г-н Стоименов е открехната вратичка към тайните на винарите.

ВИНАРСТВОТО - ХОБИ ИЛИ ВЛЕЧЕНИЕ КЪМ ИЗИСКАНИТЕ НЕЩА
Запитан винарството хоби ли му е, като се има предвид битността му на търговец, той шеговито, но откровено отговори: - Мога да правя много неща: тухли, геодезия, пътно строителство, строителство на къщи, архитектура, отглеждане на патици, отглеждане на прасета, правене на кебапчета, и накрая – най-обичам да произвеждам вино.

Автор: 
Людмила Господинова
Брой : 
Юли/Август 2013
randomness