СЪВЪРШЕНСТВОТО Е В ДЕТАЙЛА

СЪВЪРШЕНСТВОТО Е В ДЕТАЙЛА

Знанието е красота, която покорява и не се забравя. С това убеждение си тръгват посетителите на ежегодните семинари на фирма RAPOOL БЪЛГАРИЯ. Така беше и тази година. Представяме споделеното от г-жа Евелина Маринова за рапицата по време на тазгодишния семинар, с идеята тези наши читатели, които не са имали възможност да присъстват, да се запознаят с немския опит и изследвания посветени на тази маслодайна култура. От 2007 г. наблюденията ми са, че българският земеделец изключително много се разви в технологично отношение (знания) и техническо ободудване по отношение на рапицата, сподели г-жа Маринова. Освен преките икономически изгоди, косвената полза за почвеното плодородие, сеитбооборота и природата я утвърждават като важна култура със съществен принос за успешно българско земеделие. За рапичните хибриди Нашият основен асортимент са ВИСБИ и РОХАН, добре познати у нас. А от миналата година и новоналагащите се у нас ШЕРПА, ДИНАСТИЯ и КСЕНОН, които са изключително популярни в Германия, дават своите отлични резултати на българска почва и вече са включени в основния ни асортимент. Нов конвенционален хибрид за 2013 е ИНСПИРЕЙШЪН.

Клиърфийлд портфолиото ни, което се състоеше от ЕДИМАКС CL и СЪНСЕТ CL, сега е обогатено и с новия ВЕРИТАС CL. Съвършенството на нашите хибриди е в детайла. Всички са студоустойчиви, сухоустойчиви, гъвкави. Но всеки един хибрид има дребен детайл, който го отличава от другите и има своя  значимост и приложение. Основните технически характеристики онагледяваме в нашите каталози. Ние не разглеждаме съвкупността от качества на даден хибрид, а се съсредоточваме в детайла и затова твърдим, че съвършенството е в детайла. Земеделецът има възможност да подбере по качеството, което му е
най-необходимо за конкретните условия.

Добиви
Средни добиви от 24 опитни полета за 2011 са 413 кг/дка, а през 2012 г. имахме 12 опитни полета, тъй като годината беше неблагоприятна и имаше изтегляне през зимата. Средният добив при тези условия бе 313 кг/дка. През 2011 г. най-висок добив бе постигнат в Добруджа - 504 кг/дка, а през 2012 г. - 463 кг/дка в с. Долна Диканя – на 700 м надморска височина в район, в който рапицата още не е популярна. За 2013 резултатите са изненадващо високи, очаквайте анализ и обобщение на летните ни семинари.

Автор: 
Агроном
Брой : 
Юли/Август 2013