ПОГЛЕД КЪМ ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА ПОРТУГАЛИЯ И ХЪРВАТИЯ

ПОГЛЕД КЪМ ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА ПОРТУГАЛИЯ И ХЪРВАТИЯ

Как младите професионализираха винопроизводството в Алентежу Виненият сектор е водещ не само в провинция Алентежу, но и в цяла Португалия, а четири от всеки десет бутилки вино се продават на вътрешния пазар. В последните десетилетия все повече млади хора навлизат във винопроизводството, а с поставянето му на професионални основи се цели да се намери повсеместно признание на португалското вино.
„Въпреки подобно позитивно развитие, по отношение на експорта и цените секторът все още се нуждае от по-голяма защита” казва Франциско Матюс, председател на регионалната комисия на винопроизводителите в  Алентежу (CVRA). Тя е тази, която отговаря за сертифицирането, контрола и опазването на регионалните вина в провинцията. „Винопроизводството тук върви заедно с храните и бележи постоянен растеж”, допълва още той. „Начинът по който потребителите приемаха вината ни в началото на 90-те години беше свързан с една своеобразна техническа революция. Нещо повече в последните три десетилетия регионът на Алентежу силно се подмлади”, продължава разказа си Франциско. В сектора според него навлязоха за това време много млади хора както и все повече образовани специалисти с натрупан опит в други страни и професионални виждания и представи за развитието а винопроизводството. „Днес имаме много хора, работещи тук в Алентежу, които са завършили или учат извън Португалия и са натрупали своя професионален опит навън. След това идват със своя „световен опит” тъкмо тук. Ние сме отворени към това и напълно го подкрепяме”, продължава той.
УСТОЙЧИВО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА СЕКТОРА
В провинция Алентежу развиват специална програма за повишаване устойчивостта на винопроизводството , и за тази инициатива специално са настояли от CVRA, въпреки че подобни програми съществуват в други региони по света. Това обаче е пример, как иновациите слагат отпечатък върху развитието на региона на Алентежу. Стартиралата през 2015 година програма започна с 94 членове, и сега са вече 386. Жоао Барозо, ръководещ  португалската браншова организация на винопроизводителите разяснява, че целта и е не само да стимулира отглеждането на лози и винопроизводството, но и създаването на мрежи на национално и регионално ниво  заедно с изследователски центрове и университети.

Автор: 
Превод: МАРТИН ИВАНОВ, по материали на euractiv.de
Брой : 
Декември 2019
Рубрика: